

פטל קדוש
פטל קדוש
Rubus sanguineus
עולייק
ורדיים
שם עברי
שם מדעי
שם בערבית
משפחה
תאור מורפולוגי, זיהוי ותכונות
שיח קוצני, סבוך ומסורג, הגדל על גדות נחלים ובקרקעות בהן מפלס מי התהום גבוה. ענפיו הגמישים והארוכים מצויידים בקוצים מאונקלים. גובהו שניים עד ארבעה מטרים. העלים מסורגים, מנוצים, ובקודקדם שני עלעלים נגדיים ועלעל נוסף מרכזי, היוצרים מראה תלתני. העלעלים עגולים-ביציים ומצויידים בשפה משוננת. צבעם ירוק ומרקמם שעיר עד לבדי.
הפריחה מאפריל ועד ספטמבר.
הפרי הוא פרי מקובץ - גרגרים עגולים דמויי ענבות קטנות יושבים על גבי מצעית כדורית. בראשית התפתחותו הפרי ירוק, לאחר מכן משתנה צבעו לורוד, אדום, בורדו ולבסוף שחור ומבריק.
שימושים, ערכים תזונתיים ומידע נוסף
נכון – אצלנו בארץ אין “שלל פירות יער טריים” – אין לנו פטל אדום, אין אוכמניות, אין דומדמניות ואין תותי שדה פראיים- מיניאטוריים. אבל יש לנו אשחר, עוזרר, שיזף, קטלב ויש לנו גם את מלך פירות היער: פטל קדוש (Rubus sanguineus) שחור משחור, ובעונה זו הוא מצוי בשפע כמעט אין סופי. מעבר לטעמו העשיר והמיוחד (אני מעדיף אותו על הפטל האדום, האירופי, שטעמו תפל וחיוור), הפטל המקומי עשיר במיוחד בויטמין C, ומהוה מקור חשוב גם לחומצה פולית, סיבים תזונתיים ונוגדי חימצון. את הפטל ניתן לקטוף בחודשים יולי-ספטמבר, והוא מאכלס בתי גידול לחים ושטחים פתוחים שהתברכו במי תהום גבוהים.